Woorddienstbegeleiding

Niet voor iedereen is het altijd mogelijk om zijn of haar gevoel uit te drukken in woorden. Al helemaal begrijpelijk tijdens een afscheid, waarbij emoties komen kijken. Als woorddienstbegeleider geef ik bij elke uitvaart, samen met de nabestaanden, vorm aan het verhaal dat bij dit afscheid hoort. Ik luister met aandacht en respect en probeer de wensen die er zijn te vertalen naar een afscheid dat recht doet aan de overledene. Na het gesprek met de nabestaanden, zal ik met alle verhalen en anekdotes die met mij gedeeld zijn, een persoonlijk verhaal schrijven. Geen standaard teksten uit standaard boeken, maar een tekst alleen geschreven voor de overledene zelf.

Werkwijze:
Vanaf het moment van overlijden tot en met de dag van de uitvaart begeleid ik de nabestaanden in het voorbereiden van het afscheid. Ik sta hen bij op een rustige en persoonlijke wijze en nodig hen uit om samen te werken en zelf vorm te geven aan het afscheid. We zoeken naar een manier van afscheid nemen die zowel past bij het leven en de persoonlijkheid van de overledene als bij de nabestaanden. Ik vind het belangrijk dat iedereen afscheid kan nemen op een manier die bij hem of haar past. Om dit te kunnen bereiken, vindt er voortdurend afstemming plaats met de naasten over wat zij wensen, wat ze daarin zelf kunnen en willen betekenen en wat ik voor hen mag regelen.

Vóór het overlijden:
Mocht er interesse zijn om in een eerder stadium over het afscheid te praten? Ook dat kan. Samen zullen we terugkijken op het geleefde leven en deze woorden vertalen in een geschreven portret. Dit kan één op één, maar ook sámen met hen die achterblijven. Met woorden, muziek en foto’s kan ik samen met alle betrokkenen inhoud en vorm geven aan de toekomstige afscheidsdienst.

Woorddienstbegeleiding